Днешният цитат

Тайнствен глас дрезгаво надвика бълбукането на котлето:
— Кога ний трите пак ще се сберем?
Настъпи тишина.
Най-накрая нов глас произнесе с много по-делничен тон:
— Ами-и, аз ще съм свободна следващия вторник.

~ Сбирка на вещиците от Ланкър.
~ Тери Пратчет , "Посестрими в занаята" , превод Елена Паскалева

За проекта

Този сайт стартира в началото на 2006 година като малък проект за курса "Web интерфейс към бази от данни", воден във Факултета по Математика и Информатика към Софийския университет. За тези, които не знаят — ФМИ е нещо като Крилото по високоенергийна магия в Невидимия университет.

Малко преди изпита — когато трябваше да се въведат местата по Картъта — се оказа, че работата е твърде много само за един човек... Изпитът мина успешно, но стана ясно, че за да се попълнят всички празни места, са нужни повече хора.

Затова сега Картъ на Дискъ е отворена за свободна редакция. Всеки посетител може да пише и да редактира написаното от други. Може би с общи усилия ще можем да изградим едно наистина магическо място — карта на Света на Диска и на човешкото въображение. Това само времето ще покаже... Е, и монасите на Времето го знаят, но те са твърде мълчаливи. Интересно е да се разбере и дали отвореният сайт може да оцелее в голямата Мрежа. Дали свободата ще разруши сайта или ще създаде нещо стойностно, на което всички да се наслаждаваме?
Ще видим ;)

Картъта на Дискъ нямаше да е същата без неоценимата помощ на Люба (за превода на "Правопосочния океан"), на Роси и на сър Мордред (за превода на още някои трудни за превеждане неща), на Стефан и Ваня (за селцето Къртожабене, Плевенско Ланкърско, на което още не сме намерили мястото), на AirOne (за разпространението на мълвата)...

Всички текстове са вдъхновени от книгите на Тери Пратчет за Света на Диска и, естествено, се базират на тях. Някои от записите са адаптирани от статии за Света на Диска от английската версия на Wikipedia и от wiki.lspace.org. За повече информация вижте страницата "Автори, материали и авторски права".

Програмирането и дизайнът са на Божидар Найденов. А хостингът е осигурен от MUTANT, за което той получава специални благодарности!

P.S. 5 години по-късно... В средата на 2011 Картата беше изцяло пренаписана от bittersweet_f с по-добра архитектура на кода за целите на друг проект в Техническия университет. Новата версия на сайта има и нови функции, но тя все още не е достъпна.

Ако не е отбелязано друго, всички текстове в този сайт (без цитатите) ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Текстовете в "Анкх-Морпоркски Вести" по статии от "За Града" са достъпни под друг Криейтив Комънс лиценз.
Текстовете от Уикипедия се публикуват при условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ.

Автори, Материали и Авторски права | Authors, Materials and Copyrights

Creative Commons License