Днешният цитат

Тайнствен глас дрезгаво надвика бълбукането на котлето:
— Кога ний трите пак ще се сберем?
Настъпи тишина.
Най-накрая нов глас произнесе с много по-делничен тон:
— Ами-и, аз ще съм свободна следващия вторник.

~ Сбирка на вещиците от Ланкър.
~ Тери Пратчет , "Посестрими в занаята" , превод Елена Паскалева

Ланкър

Ланкър е кралство, разположено в планините Овнерог, на около 500 мили по посока на Главината от Анкх-Морпорк. Площта му е около 40 на 10 мили, а населението - към 500 души.

Известно е със стотиците си малки държавици из Овнерог, притежаващи шеметна панорамна гледка към Равнините Сто.

Магическото поле в Ланкър е доста силно, така че конниците без глави и ходещите дървета са си направо част от пейзажа... А, да, също и вещиците. Ланкър е известен със своите вещици, особено след публикуването на книгата "Одоволствието от леките закусчици" от Леля Ог ("Ланкърската вещица").

Ланкър е и вход към "паразитната вселена" на елфите.

Сега Ланкър се управлява от крал Верънс II (бивш шут), който е женен за кралица Маграт Чеснова (бивша вещица). Те живеят в крепостта Ланкър, намираща се в "столицата" на Ланкър - град Ланкър.

Гербът на Ланкър изобразява две мечки на фона на черно-златен щит.

Вид управление: Юридически - конституционна монархия. Верънс втори е създал парламент, но повечето ланкърци смятат, че така той се опитва да прехвърли своята работа на техния гръб, и не желаят да се хванат и с нея свръх тяхната си. Иначе населението смята, че има сериозна дума в управлението на страната, тъй като по цял ден работи с големи, тежки и често остри предмети. Както казва Леля Ог, "някои уроци са толкова очевидни, че няма нужда да бъдат учени".

Език: Морпоркски - разпространен по Света на Диска. По любопитно съвпадение той доста прилича на съвременния английски. В по-планинските области са разпространени също джуджешки и тролски.

Религия: Няма официална. Населението много си пада по всякакви религиозни церемонии (раждания, сватби, и изобщо всичко, на което се яде и пие до насита), но рядко вярва в неща, които не може да види и пипне. Разбира се, в планините Овнерог ще видите купища богове, но рядко в ситуации, които биха подтикнали някого да ги почита. Ланкърци обаче имат категорично мнение как трябва да звучи религията, и то много напомня католическа или ортодоксална юдаистка служба.

Валута: Ланкърско пени - една стотна от Анкх-Морпоркския долар. Тежи няколко килограма, което го прави не особено полезно за по-големи плащания. Тъй като обаче парите са просто средство за установяване кой на кого колко дължи, и тъй като ланкърците са достатъчно малко, за да се знаят кой кому колко дължи, или поне да знаят достатъчно, за да има за какво непрекъснато да спорят и да се карат, ланкърското пени успява да запълни твърде минималната нужда на Ланкър от пари.

Официални празници: Прасоколеда, Денят на Духовете, Седемгодишният празник, Дните на почерпка за душите, Овнерогските вещерски празници (съревнование на вещици), и т.н.
Виж на картата
Цялата област
Четено 209208 пъти
Общо 336885 пъти

13.10.2010 14:51

Продължено от:

AirOne

Търси в картата

Ако не е отбелязано друго, всички текстове в този сайт (без цитатите) ползват условията на Криейтив Комънс лиценз.
Текстовете в "Анкх-Морпоркски Вести" по статии от "За Града" са достъпни под друг Криейтив Комънс лиценз.
Текстовете от Уикипедия се публикуват при условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ.

Автори, Материали и Авторски права | Authors, Materials and Copyrights

Creative Commons License