Анкх-Морпоркски Вести

Идеята

Твърди се, че Светът на Диска на Тери Пратчет е огледало на нашия свят. От онези — кривите, в които отражението не е точно, каквото очакваме, а по-скоро живее свой собствен живот. Затова си помислихме, че би било интересно да отразим в него и новините, които се случват около нас.

Така се появи идеята за "Анкх-Морпоркски Вести". Името взехме от книгата "Истината", където Уилям дьо Слов създава първия вестник на Диска. А съдържанието трябваше да се пише автоматично на основата на истински статии и затова най-напред се заехме да открием източник на информация. След известно търсене из Мрежата го намерихме.

Спряхме се на изданието "За града", заради добре разделения по теми RSS и най-вече заради свободния лиценз, под който публикуват своите новини — Криейтив Комънс признание-споделяне на споделеното, версия 2.5. Този лиценз ни позволява да променяме текстовете — работа, която възложихме на специална програма. Всяка нощ тя чете новите статии, избира някоя от тях и променя текста така, че да изглежда сякаш написан за Анкх-Морпорк.

Ще се радваме да споделите вашите идеи и коментари за Вестника на страницата с отзивите или по е-мейла — Bojo.Naydenov Ууук! gmail.com.

Към Вестника